dimarts, 24 de febrer del 2015

TEMPS X DESCOBRIR curiositats de Manlleu visita la casa noble de can Puget

El dimarts 17 de febrer TXT va fer la tercera de les quatre activitats que estan previstes fer per descobrir curiositats de Manlleu: la visita guiada a can Puget.
L’historiador del Museu del Ter Pere Casas va fer de guia a un grup d’onze persones, per la casa de Can Puget. El guia els va explicar la història de la Casa noble de Can Puget mentre visitaven les sales i els espais més emblemàtics.
 
 


Una de les moltes històries que va explicar Pere Casas va ser com es va construir l’edifici. En Rafel Puget, important empresari tèxtil de Manlleu, va ser la persona que va encarregar l’obra. El permís d'obres data de l'any 1872, però la casa no va ser habitable fins al 1886. Can Puget, amb la façana d’estil neoclàssic, és una casa molt gran, té 6 plantes, algunes de més de 500 metres quadrats, i més de 1.200 metres quadrats de jardí. L'any 1951 va comprar la casa un altre empresari, el senyor Serra, i en aquella època el segon pis es va compartimentar per fer-ne pisos de lloguer. A l'any 1981 la va comprar l'Ajuntament de Manlleu per convertir-la en la Casa de Cultura.

En Pere Casas va acompanyar a tot el grup per visitar l'escala noble de l’edifici, mirant els fanals que l’emmarquen i el lluernari, tot seguit van gaudir de les sales del primer pis, que encara ara conserva el menjador d'hivern amb la xemeneia, datat de l’any 1893, el menjador d'estiu, amb vistes a l'església de Santa Maria i el campanar i el cel obert amb els vitralls de colors. La visita va continuar al segon pis, en el que durant força anys hi van viure els llogaters, i les golfes, que es van reformar fa 10 anys. Seguidament van baixar a la Sala d'Exposicions, que segons sembla havia sigut el graner i el primer espai que es va habilitar, el jardí, la casa del porter i les cavallerisses, que actualment és on hi ha la Sala d'Exposicions de Can Patalarga.

Actualment, s’utilitzen els espais de Can Puget per fer diferents activitats culturals; hi ha la Sala d'Exposicions, l'Escola de Música, ràdio Manlleu i elter.net i la seu de diferents entitats de Manlleu. A les golfes hi ha també l'àrea de Serveis a les Persones i Promoció Econòmica.






Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada